BIOCHIMIA DIGESTIEI
¨ Saliva
-
compoziţie - apă – 99,5%
- substanţe organice (amilaza salivară, mucus,
lizozim)
-
substanţe anorganice: NaCl, KCl, bicarbonați
-
pH = 6-7,5
-
Roluri: -amilaza salivară hidrolizează amidonul preparat®dextrine+maltoză
- mucusul contribuie la
formarea bolului alimentar și favorizează deglutiția
- acțiune antiseptică prin
lizozim
¨ Sucul gastric
-
compoziţie - apă - 99%
- reziduu
uscat - substanţe organice (mucus, enzime)
- substanţe
anorganice: HCl, NaCl, KCl, CaPO4, MgPO4
-
pH = 1 – 2,5
HCl
-
activează enzimele
proteolitice din sucul gastric
-
inactivează amilaza salivară
-
acţionează asupra proteinelor
alimentare făcându-le mai uşor digerabile
-
stimulează evacuarea gastrică
-
împiedică dezvoltarea
germenilor introduşi în stomac o dată cu alimentele ingerate (acţiune
antiseptică, efect bactericid)
-
pepsina – este secretată sub formă inactivă de pepsinogen şi activată de HCl;
hidrolizează proteinele până la peptide de dimensiuni mai mici
-
labfermentul (chimozină)– secretat la sugari, absent la adulţi; determină coagularea
laptelui prin transformarea cazeinogenului solubil în paracazeină care în
prezenţa ionilor de Ca se transformă în paracazeinat de Na. Are importanţă la
sugar, împiedicând trecerea rapidă a laptelui în intestine
-
gelatinaza – lichefiază gelatina
-
lipaza gastrică – desface lipidele fin emulsionate (din lapte, gălbenuş de ou, frişcă)
Mucusul
gastric
-
protejează mucoasa gastrică de
acţiunea HCl, a pepsinei
Sucul
gastric se recoltează prin tubaj gastric. Se poate analiza macroscopic,
microscopic, al chimismului, bacteriologic, parazitologic.
¨ Sucul pancreatic
-
compoziţie - apă
- reziduu
uscat - substanţe organice (enzime)
- substanţe
anorganice: bicarbonatul – contribuie la
neutralizarea acidității chimului gastric
-
pH = 7 – 8
Enzimele- sunt secretate de acinii pancreatici
-
amilaza pancreatică – are acţiune mai puternică decât cea salivară; hidrolizează amidonul până
la dizaharide (maltoză)
-
lipaza pancreatică – hidrolizează lipidele neutre (trigliceridele) până la acizi graşi şi
glicerol
-
proteaze:
- tripsina – secretată sub forma
inactivă de tripsinogen şi activată de enterochinază (enzimă secretată de enterocitele
din mucoasa duodenală)
- chimotripsina – secretată sub
formă inactivă de chimotripsonogen şi activată de tripsină
Tripsina şi chimotripsina acţionează asupra proteinelor neatacate de
pepsina gastrică şi asupra produşilor de scindare ai pepsinei gastrice pe care
îi degradează până la oligopeptide (di, tri şi tetrapeptide)
- carboxipeptidazele – activate
de tripsină; degradează oligopeptidele în peptide mai mici
- elastaza – activată de
tripsină, degradează proteinele fibroase
¨ Sucul intestinal
-
este bogat în mucus şi
bicarbonat (NaHCO3); pH=7,5-8,5
-
mucusul protejează mucoasa
intestinală de acţiunea HCl
-
enzimele – nu sunt eliberate în
lumenul intestinal ci sunt asociate celulelor mucoasei intestinale
- peptidaze – desfac di, tri, tetrapeptidele până la AA
- dizaharidazele – acționează asupra dizaharidelor ( zaharoză,
lactoză, maltoză) transformându-le în monozaharide (glucoză, fructoză,
galactoză)
- lipaza – acţionează asupra lipidelor transformându-le până la
acizi graşi şi glicerol
¨ Bila
-
este secretată de hepatocite
(250 – 1100ml/zi)
-
este un lichid galben sau
verde, pH = 7 – 8
-
este necesară pentru digestia
şi absorbţia lipidelor şi pentru excreţia unor substanţe insolubile în apă
(colesterol, bilirubină)
-
este secretată continuu şi
depozitată în perioadele interdigestive în vezica biliară
-
este eliberată în duoden în
perioadele digestive, numai după ce chimul gastric a declanşat secreţia de
colecistochinină (un enterohormon) care determină relaxarea sfincterului Oddi
şi contracţia vezicii biliare.
Compoziţie:
-
97 % apă
-
substanțe minerale
-
pigmenţi biliari – bilirubină
şi biliveridină (produşi de degradare ai hemoglobinei)
-
săruri biliare
-
colesterol, lecitină
Roluri:
-
prin sărurile biliare
determină emulsionarea lipidelor
-
sărurile biliare stimulează
peristaltismul intestinal
-
activează lipazele din intestin
-
favorizează absorbţia acizilor
graşi și a vitaminelor liposolubile (A,
D, K)
-
pigmenţii biliari - dau
colorația materiilor fecale, a urinei
-
colesterolul, lecitina –
asigură absorbţia lipidelor
-
eliminarea unor substanţe
(colesterolul)
¨ Biochimia materiilor fecale
Materiile fecale sunt materii neabsorbabile de către organism,
formate din reziduuri ale digestiei şi excretate la sfârşitul tranzitului
digestiv.
Fecalele sunt formate din:
-
apă
-
materii uscate - reziduuri
alimentare (în special celulozice) - celule intestinale
descuamate
-
leucocite
-
bacterii
Greutate normală: 100 – 150g
Analiza: - coprocultura – căutarea germenilor
-
fecalograma – analiza chimică pentru a decela tulburări de absorbţie şi ale
digestiei intestinale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu