¨
Generalități
Enzimele
sunt compuși macromoleculari de natură proteică cu
rol de biocatalizatori ai reacțiilor
chimice care au loc în organismele vii. În absenţa enzimelor, majoritatea reacţiilor
din celula vie s-ar petrece cu viteze foarte mici. Acestea reprezintă
instrumentul prin intermediul căruia se realizează totalitatea transformărilor
chimice din organismul viu, transformări ce alcătuiesc metabolismul substanţelor
şi energiei.
Prima enzimă a fost descrisă în 1833-
diastaza (în prezent α-amilaza)- cu acțiune asupra amidonului. Ulterior au fost
descrise și alte enzime de către Loius Pasteur, care le-a numit fermenți.
Locul
de formare a enzimelor în celulă îl constituie citoplasma și organitele celulare.
Unele enzime rămân dizolvate în citoplasmă, altele rămân în mitocondrii și
lizozomi unde au loc intense procese metabolice (endoenzime), iar alte enzime părăsesc mediul celular și trec
extracelular, în lichidele biologice pentru a-și exercita activitatea (exoenzime).
Exemple:
-pepsina®
se formează în celulele mucoasei gastrice; ea părăsește celula și intră în
compoziția sucului gastric
-tripsina și chimotripsina®
sunt produse de celulele pancreasului exocrin; ele ajung în sucul pancreatic,
iar acesta ajunge în duoden unde va acționa asupra proteinelor.
Substanţa asupra căreia acţionează
enzima se numeşte substrat, iar compusul chimic rezultat în urma acţiunii
enzimei se numeşte produs de reacţie.
¨
Nomenclatura și clasificarea enzimelor
Denumirea enzimelor se poate face în
două moduri:
a) denumirea substratului +
sufixul -ază; ex. lipază,
protează, amilază
b)
denumirea tipului de reacție + sufixul –ază; ex. hidrolază, dehidrogenază
O clasificare
a enzimelor se poate face în funcţie de natura reacţiei catalizate; după acest
criteriu enzimele se grupează în 6 clase:
1. Oxidoreductaze – cuprinde
enzime care catalizează reacţiile de oxido-reducere, respectiv transferul de H
și electroni între substanța care se oxidează și cea care se reduce.
Ex:
oxidaze, dehidrogenaze, peroxidaze
2. Transferaze – enzime
care catalizează transferul de grupări ce conțin azot, carbon sau fosfor de pe
un substrat (donor) pe alt substrat (acceptor).
Ex:
aminotransferaze (TGO, TGP), kinaze
3. Hidrolaze – cuprind clasa enzimelor care catalizează reacțiile
de scindare a legăturilor covalente cu ajutorul apei.
Ex:
proteaze, fosfataze
4. Liaze –
catalizează ruperi ale legăturilor C-C, C-S și C-N; reacții de eliminare a unei
grupări funcționale din substrat.
Ex:
decarboxilaze
5. Izomeraze –
catalizează reacţiile de interconversiune a izomerilor optici, geometrici şi de
catenă.
Ex:
mutaze, racemaze
6. Ligaze sau sintetaze – enzime
care catalizează unirea a doi compuşi utilizând energia eliberată prin
hidroliza unei molecule de ATP.
Ex:
aminoacil- sintetaza, ADN-ligaza
¨ Structura
enzimelor
Din
punct de vedere biochimic, toate enzimele sunt proteine; structura proteică
este avantajoasă din mai multe considerente, cum ar fi:
- resturile de AA din proteine
dispun de o mare varietate de grupări funcționale care participă la legarea
substratului, cât și la desfășurarea catalizei;
-
enzimele sunt proteine globulare, ele au deci structură secundară, terțiară și
deseori structură cuaternară; structurile secundare și terțiare asigură
posibilități multiple de constituire a centrelor active ale enzimelor (locul
unde se desfășoară reacțiile).
În funcție de structura lor chimică
pot fi :
Ø enzime
monocomponente®
sunt proteine simple (holoproteine) cu moleculele alcătuite numai din radicali
de aminoacizi legaţi între ei prin legături peptidice; ex. chimotripsina,
ribonucleaza, lizozimul.
Acțiunea lor biocatalitică se
datorează anumitor fragmente din catena polipeptidică, ce includ grupe
funcționale (componente ale catenelor laterale ale aminoacizilor): -OH, -NH2,
-SH, -COOH, care vor constitui centrul activ sau situsul
catalitic. Prin acest centru activ, enzima fixează substratul (îl
recunoaște) sub forma unui complex enzimă-substrat, simbolizat E-S, și
catalizează transformarea substratului în produsul/produșii de reacție.
Ø enzime
bicomponente ®
fac parte din clasa proteinelor complexe (heteroproteine) şi au molecula alcătuită
din:
‒
componenta proteică= apoenzimă
‒
o grupare de natură
neproteică= cofactor sau
coenzimă
Cofactorii
sunt molecule anorganice, de regulă ioni metalici (Mg2+, Mn2+)
implicate direct în actul catalitic (stabilizează enzima sau substratul).
Coenzimele
sunt molecule organice (conțin atomul de C) care au rol de ”carrier”
(transportori); ele transportă electroni și protoni, diferite grupări
funcționale, etc.
Acţiunea
catalitică a enzimelor este condiţionată de existenţa în moleculele lor a unor
regiuni distincte, denumite situsuri (centre) active sau catalitice
Apoenzima® este macromolecula proteică a enzimei,
sensibilă la temperaturi ridicate (termolabilă), cu activitate catalitică; determină
specificitatea de acțiune a enzimelor.
Apoenzima poate prezenta în
structura sa:
ü
situsul catalitic (centrul activ)- este zona distinctă la care se leagă specific
substratul asupra căruia acționează enzima; aminoacizii participanţi la
formarea centrului activ sunt grupaţi într-o geometrie spaţială, la nivelul căreia
se află grupele funcţionale implicate în legarea directă a substratului şi în
transformarea catalitică a acestuia. Situsurile active ale enzimelor
bicomponente cuprind pe lângă aminoacizii respectivi, de asemenea coenzima sau
gruparea prostetică, care interacţionează cu substratul şi facilitează desfăşurarea
reacţiei enzimatice.
ü
situsul allosteric ® Enzimele care exercită pe
lângă funcția catalitică și rol reglator se numesc enzime allosterice.
Acestea conțin pe lângă situsul catalitic un al doilea situs numit
allosteric, la care se pot lega efectori allosterici
(inhibitori sau activatori) care modulează tranzițiile enzimei
între două conformații posibile (activă și inactivă) prin care se
permite sau nu accesul substratului la situsul catalitic.
Coenzima®este partea neproteică,
care participă efectiv la reacţia catalitică (se modifică temporar în timpul
reacţiei și determină viteza reacției enzimatice); se caracterizează prin masă
moleculară mică și termostabilitate.
În funcţie de natura
lor chimică, coenzimele se împart în patru grupe:
- coenzime cu structură alifatică
– coenzime cu structură aromatică
– coenzime cu structură
heterociclică
– coenzime cu structură
nucleozidică și nucleotidică
1. Coenzime cu structură alifatică: acidul lipoic, glutationul
Datorită capacităţii sale de a trece uşor
şi reversibil din forma disulfidică (oxidată) în forma ditiolică (redusă), acidul
lipoic este implicat în diferite procese metabolice legate de oxidarea biologică.
Glutationul
este o tripeptidă implicată în procese de oxidoreducere datorită
punților disulfidice:
2.
Coenzime cu structură aromatică: ubichinonele sau coenzimele Q (apar în ţesuturile
animalelor şi plantelor superioare, în special în mitocondrii unde sunt componente
ale catenei respiratorii).
3. Coenzime de natură heterociclică:
vitamina B1 și derivați ai vitaminei H (biotina) și ai vitaminei B6.
4. Coenzime cu
structură nucleozidică și nucleotidică: ATP, FAD, NAD, NADP, CoA
. Adenozin-trifosfat (ATP)
2. Flavin-adenin-dinucleotid
Fig.3.
Nicotinamid-adenin-dinucletid/ Nicotinamid-adenin-dinucleotidfosfatul
Fig. 4-Co A
¨
Proprietăţile enzimelor
Datorită
naturii lor proteice, enzimele posedă toate proprietăţile fizică-chimice
specifice acestor macromolecule (solubilitate, proprietăţi osmotice, sarcină
electrică netă, denaturare termică, reacţii chimice etc.).
Enzimele
sunt catalizatori şi respectă legile catalizei chimice:
‒
catalizează reacţii
posibile din punct de vedere termodinamic,
‒
scad energia liberă a
sistemului accelerând reacţia,
‒
sunt necesare în cantităţi
mult mai mici comparativ cu substratul,
‒
se regăsesc nemodificate
din punct de vedere cantitativ şi calitativ la sfârşitul reacţiei.
Cataliza enzimatică prezintă o serie de
particularităţi care o deosebesc net de cataliza
chimică:
‒
viteză de reacţie mult
mai mare decât în cazul reacţiilor chimice,
‒
acţionează în condiţii blânde
de reacţie care sunt condiţiile fiziologic normale de pH, temperatură, presiune
osmotică
‒
prezintă o înaltă specificitate de acţiune concretizată în
capacitatea enzimelor de a cataliza transformarea unui substrat sau a unui grup
restrâns de substrate, înrudite structural.
În
funcție de modul de manifestare, există mai multe tipuri de specificitate: specificitatea
de reacție, specificitatea de substrat și specificitatea
stereochimică.
a)
Specificitatea
de reacție= fiecare enzimă catalizează un anumit tip de reacție (ex. o
hidrolază va cataliza o hidroliză)
b)
Specificitatea
de substrat=constă în aria mai restrânsă sau mai largă de acțiune a
fiecărei enzime; poate fi absolută sau relativă.
Unele
enzime acționează asupra unui singur substrat, catalizând o singură reacție (specificitate
absolută-ex. ureaza), iar alte enzime acționează asupra unui grup
mic de substrate foarte înrudite structural (specificitate absolută de grup-ex:
alcool-DH):
‒
ureaza® catalizează descompunerea ureei
H2N‒CO‒NH2
+H2O®2
NH3 +CO2
‒
alcool-dehidrogenaza® catalizează transformarea prin
dehidrogenare a alcoolilor monohidroxilici inferiori în aldehidele
corespunzătoare:
R‒CH2‒OH
+NAD+ R‒CHO + NADH +H+
Multe
enzime sunt specifice numai pentru anumite tipuri de legături chimice
indiferent de structura moleculelor respective (specificitate relativă-ex.
endopeptidazele, esterazele):
‒
endopeptidazele
digestive®
acționează asupra legăturilor peptidice din interiorul proteinelor (chimotripsina – scindează legatura
peptidică formată de gruparea-COOH a Phe, Tyr, Trp; tripsina – legătura
peptidică formată de gruparea- COOH a Lyz și Arg).
‒
esterazele ® fac posibilă scindarea mono-, di- și
trigliceridelor
c)
Specificitatea stereochimică sau
optică®se referă la faptul
că enzimele catalizează transformarea fie numai a substratului cu configurație
L, fie numai a substratului cu configurație D; specificitatea optică este de
obicei absolută, celălalt antipod optic rămânând neschimbat.
Exemplu:
lactat-dehidrogenaza din mușchiul striat catalizează oxidarea acidului L-lactic
cu formare de acid piruvic, în timp ce aceeași enzimă, dar izolată din
microorganisme catalizează oxidarea
acidului D-lactic.
¨
Centrul activ (catalitic) și mecanismul de acțiune al enzimelor
Reacțiile enzimatice se desfășoară
cu o anumită viteză, în 2 etape:
1. Substratul se unește cu enzima
(la nivelul centrului activ), rezultând un produs intermediar (complexul
enzimă-substrat=ES):
Enzimă + Substrat ® ES
2. Se formează produsul de reacție
(P) și se recuperează enzima, care va participa la un nou ciclu catalitic:
ES ® P + E
Structura binară a enzimelor este
indispensabilă acţiunii catalitice. Luate separat, atât coenzima cât şi
apoenzima nu au activitate catalitică.
Din numărul foarte mare de resturi
de aminoacizi, numai un număr limitat participă la interacțiunea cu
substratul-cei care posedă anumite grupări funcționale capabile să atrgă și să
fixeze molecula substratului într-un loc (situs) bine determinat. Ansamblul
acestor grupări chimice funcționale alcătuiesc centrul catalitic al enzimei.
În legătură cu organizarea spațială
a centrului activ al enzimelor (raportată la structura substratului) s-au
elaborat 2 modele:
1. Modelul clasic Fischer- centrul activ
al enzimelor a fost conceput multă vreme ca un tipar rigid, preformat,
substratul potrivindu-se în enzimă ca şi “cheia în lacăt” (lock and key). Deşi în acest model centrul activ
este rigid, el se mai foloseşte încă pentru explicarea unor proprietăţi
enzimatice, cum ar fi legarea într-o anumită ordine a substratelor.
Fig. 5. Modelul lacăt-cheie de interacțiune a enzimei cu substratul
2. Un model mai perfecţionat este
cel imaginat de Koshland, numit ”centrul activ indus” (“induced fit”), modelul cu cel mai puternic suport experimental.
Principala caracteristică a acestui model este flexibilitatea centrului activ. În
absenţa substratului grupările catalitice şi de legare a substratului sunt depărtate
unele de altele, separate de mai multe resturi de aminoacizi. Apropierea
substratului induce o modificare conformaţională a enzimei încât grupările care
participă la legarea substratului sau la reacţia catalitică se apropie spaţial.
Fig. 6. Modelul ”centrul activ indus” de interacțiune enzimă-substrat
Situsul (centrul) activ dintr-o
enzimă poate fi pus în evidenţă prin tratarea cu anumite substanţe ce au
capacitatea de a se combina specific cu aminoacizii centrului catalitic,
inactivând enzima.
¨
Factori care influenţează activitatea enzimatică
1.
Concentrația enzimei ® dacă se utilizează concentraţii crescânde de enzimă
cantitatea de substrat transformat în unitatea de timp creşte proporţional cu
concentraţia enzimei.
2.
Concentraţiei substratului ® pentru majoritatea enzimelor, la concentraţii
mici de substrat, viteza de reacţie este direct proporţională cu concentraţia
substratului.
3.
Temperatura mediului ® Viteza reacţiilor enzimatice creşte cu ridicarea
temperaturii pe un interval mic de temperatură.
‒
Valoarea maximă a vitezei de reacţie corespunde la temperatura optimă de
acţiune a enzimei.
‒
Dacă temperatura se măreşte în continuare are loc o diminuare rapidă a
vitezei de reacţie prin denaturarea termică a enzimei.
În general majoritatea enzimelor de origine animală
prezintă o eficienţă catalitică maximă între 35 şi 400 C. La
temperaturi mai mari de 700 C majoritatea enzimelor se inactivează.
Funcţia catalitică a enzimelor este anulată reversibil la temperaturi sub 00
C.
4.
pH-ului mediului ® fiecare enzimă manifestă o activitate maximă într-un
domeniu determinat al concentraţiei ionilor de hidrogen, care se numeşte pH
optim de acţiune. Valoarea sa variază cu natura şi originea enzimei, natura
chimică a substratului, sistemul tampon etc. pH-ul optim pentru cele mai multe
enzime are valori cuprinse între 6 și 8; excepție fac enzimele digestive,
pepsina (pH=1,5-2), arginaza (pH=9,5-10).
5.
Efectorii ® Se numesc efectori (modulatori) substanţele chimice
care modifică viteza unor reacţii enzimatice când sunt adăugate în mediul de
reacție. În funcţie de modul cum acţionează efectorii pot fi activatori sau
inhibitori.
a.
Activatorii influenţează
pozitiv activitatea enzimelor pe care o intensifică sau stimulează; între
activatorii enzimatici se numără numeroşi ioni metalici ( K, Mg, Ca, Fe, Zn,
Mn, Co, Mo, Cu, etc.), unii anioni (Cl– etc.), diferiţi compuşi organici cum ar fi unii
tioli (cisteina, glutationul etc.).
b. Inhibitorii
enzimatici sunt compuși care diminuează sau anihilează
activitatea enzimelor; ei au compoziţie chimică şi mod de acţiune diferit. Exemple: ionii metalelor grele, radiațiile
UV, X, presiunea, detergenții anionici și cationici, gruparea tio (-SH).
În funcţie de modul de acţiune al
inhibitorilor asupra enzimelor, inhibiţia poate fi:
·
inhibiţie reversibilă:
‒
competitivă:
inhibitorii prezintă analogie structurală cu substratul și vor interacționa cu
centrul activ al enzimei
‒
necompetitivă: inhibitorul
nu prezintă analogie structurală cu substratul şi se leagă cu enzima într-o altă
zonă a moleculei, diferită de centrul activ.
·
inhibiţie ireversibilă - conduce la pierderea definitivă a activităţii
enzimei, datorită denaturării ei prin legarea covalentă a inhibitorului cu un
aminoacid esenţial pentru funcţia catalitică.
¨
Reglarea activităţii enzimelor
Marea majoritate a reacțiilor
catalizate de enzime nu sunt independente unele de altele, ci ele sunt grupate
și se succed formând căi metabolice care funcționează simultan și în mod
coordonat calitativ și cantitativ.
Principalele mecanisme prin care se
modulează activitatea enzimelor dintr-o cale metabolică sunt reprezentate de:
1. reglarea alosterică® este specifică enzimelor alosterice care pot fi
activate sau inhibate de alţi metaboliţi decât substratele naturale. Aceşti
metaboliţi se numesc efectori alosterici
sau modulatori alosterici. Dacă
modulatorul induce creşterea capacităţii catalitice a enzimei se numeşte
activator sau modulator pozitiv, iar dacă acesta provoacă scăderea eficienţei
ei catalitice se numeşte inhibitor sau modulator negativ.
2. inhibiţia prin produsul final
sau de tip feed-back (retroinhibiție), când acumularea produsului
final al unei căi metabolice cauzează inactivarea enzimelor necesare pentru
sinteza lui.
3. reglare covalentă® modificarea covalentă a unor enzime se poate
realiza prin inserţia de grupări micromoleculare în moleculele lor. Spre
exemplu, activitatea enzimelor care catalizează sinteza şi degradarea
glicogenului este reglată prin fosforilarea unui anumit radical de serină din
moleculele acestor enzime.
4. conversia precursorilor
inactivi în enzime active® unele enzime
care funcţionează în exteriorul celulei (în tractul digestiv sau în plasma
sangvină) sunt sintetizate sub formă de precursori inactivi numiţi proenzime
sau zimogene. Hidroliza unui număr limitat de legături peptidice
în moleculele zimogenelor conduce la conversia lor în enzime active.
¨
Importanţa biomedicală a enzimelor
Importanţa medicală a enzimelor rezidă
în utilizarea acestora în diagnosticul unor boli şi instituirea unei terapii
corecte, precum şi folosirea unora în scop terapeutic.
Majoritatea proceselor enzimatice se
petrec la nivel celular, iar determinarea enzimelor se face în unele lichide
biologice (sânge total, urină, lichid cefalorahidian, plasmă etc.).
Este important de cunoscut locul de
producere al diverselor enzime, mecanismele prin care ajung aceste enzime din
celule în sânge. Din acest punct de vedere se deosebesc:
·
enzime secretate activ în plasmă, mai ales de ficat, care acţionează asupra unor
substrate din plasmă îndeplinind aici un rol fiziologic. Astfel de enzime
specifice plasmei se numesc enzime plasmatice funcţionale (ex. enzimele coagulării,
colinesteraza, renina). Lezarea organului care produce aceste enzime determină
scăderea activităţii enzimelor în plasmă;
·
enzime ale secreţiilor exocrine care pot difuza pasiv în sânge, fără a avea rol specific la acest nivel.
Astfel de enzime sunt: amilaza, lipaza, tripsina pancreatică, pepsinogenul
gastric, precum şi fosfataza alcalină biliară şi fosfataza acidă prostatică. Enzimele
din această categorie vor scădea în sânge în cazul atrofiei organului care le sintetizează
sau vor creşte când apar creşteri ale permeabilităţii membranei celulelor ce le
sintetizează;
·
enzimele celulare acţionează exclusiv intracelular, se mai numesc şi enzimele plasmatice nefuncţionale
deoarece substratele şi cofactorii lor specifici nu se găsesc în plasmă (ex.
TGO, TGP, lactat-dehidrogenaza). Concentraţia lor în spaţiul intracelular este
mult mai mare decat în plasmă.
Pătrunderea
enzimelor celulare în sânge, în condiţii patologice, are loc prin creşterea
permeabilităţii membranei celulare sub acţiunea unor factori infecţioşi,
toxici.
În leziunile distructive, atât
enzimele citoplasmatice cât şi cele legate de organitele celulare, trec în
sange. O altă cale de pătrundere a enzimelor celulare în sânge o constituie
blocarea căilor de eliminare normală a enzimelor (unele enzime hepatice, pancreatice)
sau o creştere a concentraţiei de enzime ca urmare a unei inducţii enzimatice.
Scăderea activităţii enzimelor în
plasmă poate fi datorată scăderii sintezei de enzime, consumului unor
medicamente (cortizon, morfină, atropină) sau unor erori genetice.
Efectele uni deficit enzimatic poate
avea următoarele consecințe:
- oprirea
formării produsului de reacție (ex., glucozo-6-fosfataza împiedică eliberarea
de glucoză din glicogen, având ca efect hipoglicemia);
- acumularea
de substrat pentru enzima deficitară (ex., acumularea de galactoză-1-fosfat în
deficitul de galactoză-uridil-fosfat-transferază produce manifestările clinice
din galactozemie);
- deficitul
de metabolizare pe cale normală face ca acea substanță să urmeze altă cale
metabolică generând un alt produs care este responsabil de efectele patologice.
Erorile înnăscute de metabolism
subliniază rolul important al enzimelor în patologia metabolismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu