SĂRURILE MINERALE
Sunt compuși chimici care se dizolvă ușor
în apă și se disociază în ioni:
·
ioni extracelulari: Na+,
Ca2+, Cl-, HCO3-(bicarbonat)
·
ioni intracelulari: K+,
Mg2+, H2PO4-(fosfat)
Funcțiile sărurilor minerale:
·
mențin constant mediul
intern (HCO3-, fosfat); asigură stabilitatea valorii pH
(K+, Na+, Cl-)
·
mențin constantă
presiunea osmotică (NaCl)
·
asigură potențialul
membranar de repaus și cel de acțiune ( K+, Na+, Ca2+,
Cl-)
·
activează enzimele (Mg2+,
Mn2+, Cl-)
·
participă la fotosinteză
(Mg)
·
au funcții de susținere
(de exemplu, Ca3(PO4)2-pentru țesutul osos)
Substanțele
minerale în organismele vii se află în 2 forme: sub formă disociată (cationi
și anioni) și/sau în stare legată (CaCO3,
Ca3(PO4)2).
Mineralele
vitamine si minerale ¨ Calciul (Ca) -este
cel mai abundent mineral din organism (un adult de 70 kg conține 1,2 kg de
calciu). Aprope toată cantitatea de calciu este fixată în oase (sub formă de
hidroxiapatită) și dinți. Mai puțin de 10g de calciu sunt distribuite în
lichide și țesuturi moi (lichid cefalo-rahidian, mușchi, plasmă, nervi).
În
plasmă există două forme de calciu: calciu nedifuzabil și calciu difuzabil
(ionizat și neionizat):
-calciu nedifuzabil=este reprezentat de calciul legat sub formă de
chelați cu proteinele
-calciu ionizat (Ca2+) are o concentrație dependentă de
pH și este important pentru reglarea activității celulare, reacțiile
metabolice, activitatea hormonală, procesul de coagulare. Ionii de calciu
difuzează prin endoteliul capilar în lichidele extracelulare.
-calciu neionizat este reprezentat de săruri (citrați)
vitamine si minerale Surse
alimentare: lapte și produse lactate, gălbeuș de ou, carne, mere, susan,
soia, migdale, nuci, mazăre, brocoli, castraveți.
Metabolism:
calciu provenit din alimentație este absorbit prin procese de transport activ
la nivelul intestinului subțire (proces facilitat de vitamina D, lactoză,
proteine), doar în proporție de 20-30%, restul este excretat prin fecale și
urină și o mică parte prin transpirație.
Roluri:
·
structural, alcătuind
oasele și dinții (împreună cu fosforul)
·
participă la procesul
de coagulare a sângelui
·
asigură permeabilitatea
membranelor celulare
·
participă la contracția
musculară
·
rol în transmiterea
impulsului nervos
·
rol în activarea unor
enzime (piruvat-dehidrogenaza, proteinaze)
·
rol în secreția gastrică
vitamine si minerale Necesarul de
calciu: aportul zilnic alimentar este de 800
mg de calciu; cantitatea recomandată crește la 1200mg/zi la copii și
adolescenți, la 1200-1400mg/zi în sarcină și alăptare și la 1000mg la
vârstnici.
Scaderea
cantității de calciu (hipocalcemia) în organism poate fi cauzată de
insuficiența de vitamina D (hipovitaminoza D), insuficiența renală,
hipoparatiroidism, pancreatite, deficit de vitamina C și determină rahitismul
la copii, dereglări neuromusculare, carii dentare, tetanie.
Când concentrația plasmatică a
calciului scade sub valoarea normală, calciu este mobilizat din oase pentru a
reface calciu ionic circulant și este împiedicată astfel, creșterea și
mineralizarea osului®balanța
de calciu este dezechilibrată și se manifestă prin osteomalacie.
Creșterea cantității de calciu
(hipercalcemia) în organism are drept cauze hiperparatiroidismul și
intoxicația cu vitamina D. La o dietă bogată în calciu, la persoanele
sănătoase nu apare hipercalcemie, pentru
că excesul este eliminat.
¨vitamine si minerale Fosforul
(P)-este al doilea mineral ca abundență în organism după calciu. Se găsește
în schelet, dinți, nervi, mușchi, sânge. Concentrația sa în organism crește
direct proporțional cu aportul de glucide și cu ritmul în care este secretat
parathormonul.
Surse
alimentare: nuci, semințe, mazăre, morcovi, fasole, cereale integrale,
carne, pește, pui, ouă.
Metabolism:
prin intervenția unor enzime care desfac fosfatul din compușii organici din
alimente, fosforul este pus în libertate și este absorbit activ la nivelul intestinului
subțire, trecând în circulație. Absorbția fosforului este stimulată de prezența
vitaminei D și a sodiului, iar prezența unor cantități mărite de Fe, Al, Mg în
organism duce la reducerea absorbției, datorită formării unor fosfați
insolubili cu aceste metale. Eliminarea fosforului din organism se face prin
urină, fecale, transpirație.
Roluri:
·
intră în constituția
oaselor și a dinților, alături de calciu
·
este implicat în
biosinteza și utilizarea glucidelor și lipidelor pentru producerea de energie
·
este constituientul
principal al acizilor nucleici
·
stimulează activitatea
nervoasă și contracția musculară
·
intră în alcătuirea
unor sisteme tampon ale organismului (sistemul tampon al fosfaților)
Necesarul zilnic:
800-900mg/zi, ce crește până la 1200mg/zi în perioadele de sarcină și alăptare.
Hipofosfatemia-apare
în rahitism, hipovitaminoza D, hiperparatiroidism, folosirea excesivă de
antiacide cu Al(OH)3 sau Mg(OH)2. Această scădere de
fosfor are ca efecte: tulburări în formarea și calitatea oaselor și a dinților,
astenie fizică și pshică, căderea dinților, artrită, anomalii celulare.
Hiperfosfatemia
apare foarte rar, cel mai adesea în caz de insuficiență renală când este
împiedicată excreția renală a fosforului și este de obicei asociată cu scaderea
cantității de calciu din organism.
¨ Magneziul
(Mg) -se găsește în concentrație de 70% în oase și dinți alături de calciu
și fosfor și 30% în fluidele corpului. Magneziul din plasmă poate exista în
două forme: 25% din cantitate este legat de proteinele plasmatice, iar restul
este liber. Hematiile sunt cele mai bogate în magneziu. În ceea ce privește
distribuția celulară a magneziului cea mai mare cantitate se gasește în
mitocondrii și nucleu.
vitamine si minerale Surse
alimentare: în vegetale cu frunze verzi (conținând clorofilă), semințe
oleaginoase (soia, floarea soarelui), carne (ficat, creier, rinichi, splină),
pești scoici, fructe (smochine, banane, căpșuni).
Metabolism:
este absorbit la nivelul intestinului subțire în proporție de 60%, absorbția
fiind influențată de:concentrația de calciu, fosfor, proteine și acizi grași în
organism, ritmul de absorbție a apei, reglajul hormonilor paratiroidieni,
vasopresinei, somtotropinei, precum și de prezența vitaminei D. Excreția
magneziului se face prin urină.
Roluri:
- în
procesele legate de obținerea energiei, el fiind component al ATP (Mg este
substrat al kinazelor alaturi de ATP)
- rol
structural, intrând în compoziția oaselor și a unor țesuturi moi
- facilitează
absorbția și metabolismul altor minerale precum Ca, P, K, Na
- rol
în permeabilitatea membranară
- facilitează
utilizarea vitaminelor B, C, E în organism
- stimulează
ritmul cardiac și este protector față de leziunile aterosclerotice
Necesarul zilnic de vitamine si mineraleeste cuprins între 270-400mg/zi; acesta crește la 450mg/zi la copii și în
perioadele de sarcină și alăptare.
Deficitul de
magneziu apare după malabsobție sau diaree sau
în caz de alcoolism. Deficitul de magneziu se manifestă la nivelul dinților și
apoi la nivelul osului; se manifestă prin spasmofilie, tremurături, stări
anxioase, cefalee, vertij, crampe musculare, hiperemotivitate, tulburări de
ritm cardiac.
Creșterea cantității de magneziu(vitamine si minerale)în organism apare destul de rar, doar în cazul unor boli renale când excreția
magneziului este deficitară și se declanșează stări de toxicitate cu efect
depresiv, mai ales la nivelul SNC.
¨ Sodiul (Na)‒se
află preponderent în spațiul extracelular; este un mineral indispensabil
deoarece are capacitatea de a reține apa în organism.
Surse alimentare:
sare (clorura de sodiu), carne de pui, carne de vită, sfeclă, morcovi,
anghinare, animalele de origine marină.
Metabolism:
în organism sodiul este absorbit activ la nivelul intestinului subțire, apoi
prin intermediul sângelui ajunge în tot organismul. La nivelul rinichiului, în
urma filtrării suferă reabsorbția astfel încât concentrația sodiului în sânge
se mneține constantă. Excesul se elimină în cea mai mare parte prin urină
și-ntr-o mai mică măsură și prin fecale și transpirație.
Roluri:
- este
cation principal al fluidului extracelular
- participă
la reglarea volumului plasmatic, a echilibrului acido-bazic
- participă
la menținerea excitabilității neuromusculare
- formează „pompa Na+-K+„ care are rol în transportul substanțelor prin membranele celulare
Necesarul
zilnic de sodiu: 1100-3000mg/zi
Scaderea
cantității de sodiu din organism: poate
apărea în cazul unui aport redus de sare în hrană, în cazul pierderilor mari
prin excreție (transpirație intensă și ingerarea unor cantități mari de apă
vara), în cazul diabetului și în deficiența de potasiu. Această scadere
provoacă tulburări cardiovasculare manifestate prin scăderea tensiunii și
tulburări nervoase.
Creșterea cantității de sodiu
în organism: apare în aportul excesiv de sare prin rația alimentară, aport
redus de apă, pierderi mari de apă pe cale reanlă sau prin diaree, vomă,
transpirație excesivă și poate să determinte retenții anormale de lichide la
nivelul feței și al picioarelor.
¨ Potasiul (K)‒se
află concentrat în special în celule; din cantitatea totală de potasiu din
organism, aproximativ 98% intră în compoziția lichidului intracelular.
Surse alimentare:
se găsește în fructe (banane, mere, struguri, portocale, pepene galben, prune),
în legume (tomate, cartofi), boabe de cereale, frunze de mentă.
Metabolism:
este absorbit la nivelul intestinului subțire, apoi sângele îl transportă în
tot organismul unde îndeplinește roluri importante la nivelul diferitelor
organe. Excreția se face în special prin urină și crește excesiv în cazul
consumului de alcool, cafea, diaree și-n transpirații abundente. Tratamentele
hormonale cu cortizon sau aldosteron determină accentuarea excreției de
potasiu.
Roluri:
- este
activator enzimatic, fiind implicat în toate metabolismele din organism
- este
element esențial în creștere
- participă
la menținerea echilibrului acido-bazic, intrând în constituția unor
sisteme tampon
- participă
la sinteza proteinelor musculare și la contracția musculară
- împreună
cu sodiul și magneziul, participă la normalizarea ritmului cardiac
Necesarul zilnic
de potasiu: 1800-4000mg/zi
Deficiența de
potasiu apare după răniri sau tratamente cu
diuretice și poate determina slăbirea tonusului muscular, slăbiciune generală,
paralizii, confuzii mentale, tulburări renale, extrasistole și în cazuri grave
stopul cardiac.
Creșterea cantității de potasiu
în organism: poate apărea în cazul unui aport crescut prin alimentație,
tulburarea excreției, în insuficiența corticosuprarenaliană și determină:
crampe musculare, iar în cazuri grave paralizii ale musculaturii căilor
respiratorii.
¨ Clorul (Cl)‒este un anion esențial aflat în organism
sub formă de NaCl sau KCl.
Surse alimentare:
se găsește sub formă de NaCl sau KCl aproape în toate alimentele indiferent de
originea lor, carne, măsline, făină de secară
Metabolism:
este absorbit la nivelul intestinului subțire și distribuit apoi în tot
organismul, mai ales în lichidul cerebro-spinal și în secrețiile tractului
gastro-intestinal. Țesuturile moi (muscular și nervos) sunt mai sărace în clor.
Excreția se face în principal prin urină și în cantități mici prin fecale și
transpirație.
Roluri:
- participă
la păstrarea echilibrului acido-bazic al organismului
- participă
la producerea de HCl în stomac
- asigură
stimularea funcției depurative a ficatului
- stimulează
evacuarea gastrică
Necesarul zilnic:
se recomandă cca 300mg/zi, din care organismul reține doar 100mg
Scăderea
cantității de clor în organism-apare la copii mici
hrăniți cu rații lipsite de sare. La adulți deficiența de clor apare după
vomismente, în caz de terapie diuretică și în boli renale și determină
îngreunarea digestiei și reducerea apreciabilă a contracției musculare.
Creșterea cantității de clor
în organism-apare în aport salin crescut, deshidratări și intoxicații cu
acetazolamină (diuretic).
¨ Alte vitamine si minerale
Ø F®reduce frecvența cariilor dentare,
întărește oasele; surse: în apa
fluorinată, ceai, făină de oase
Ø Mn®ajută la eliminarea oboselii,
îmbunătățește reflexele musculare, previne osteoporoza și stimulează memoria; surse: cereale integrale, legume cu
frunze verzi, nuci, gălbenuș de ou
Ø Fe®ajută la formarea hemoglobinei (care
asigura transportul gazelor respiratorii); surse:
pește, gălbenuș de ou, linte, ovăz, grîu, spanac, spirulina, susan
Ø Co®previne anemia, ajută la formarea
vitaminei B12; surse: carne
(organe), lapte, pui
Ø Cu®asigură absorbția fierului în organism,
exercitând un efect energizant; surse:
legume, nuci, struguri, prune
Ø Zn®accelerează procesul de vindecare a
rănilor interne și externe, favorizează creșterea și capacitatea mentală; surse: drojdia de bere, fasole, soia,
carne, ficat, germeni de grâu, ouă, semințe de dovleac
Ø Se®ajută la menținerea elasticității
țesuturilor; surse: pește (hering,
ton), drojdia de bere, cereale integrale, germeni de grîu, roșii, brocoli
Ø Mo®previne anemia; surse: lapte, ficat, cereale integrale
Ø I®participă la sinteza hormonilor
tiroidieni, ce îndeplinesc un rol important în dezvoltarea normală a SNC la
copii; surse: alge marine, sare
marină, pește
Ø Cr®ajută la scăderea tensiunii arteriale; surse: ulei de germene de porumb,
cereale integrale, drojdia de bere, ficat de vițel.digestia si metabolismul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu