SUBSTANȚELE
ORGANICE (proteine, glucide, lipide)
Proteinele
sunt constituienți chimici ai organismelor vii cu cel mai înalt grad de
complexitate, de varietate moleculară și care prezintă specificitate de specie,
de organ. Denumirea lor provine din cuvântul grecesc ”protos” care înseamnă ”de
prim rang, cel dintâi”.
Proteinele
sunt substanţe macromoleculare prezente în celulele tuturor organismelor vii unde
reprezintă peste 50% din masa uscată a acestora. Toate proteinele conțin C, H,
O, N și uneori S și P; unele proteine particulare conțin în molecula lor și
alte elemente chimice: Fe, Zn, Cu, Co, Mn, Mg, etc.
Proteinele
îndeplinesc în organismele vii mai multe funcţii biochimice absolut
indispensabile tuturor proceselor metabolice şi fiziologice:
a) Rolul plastic este
jucat de proteinele structurale ce reprezintă constituenţi principali ai membranei
celulare, citoplasmei, organitelor subcelulare, umorilor şi fluidelor tuturor
organismelor vii.
b) Rolul energetic este
asigurat prin faptul că în urma degradării lor catabolice se eliberează o mare
cantitate de energie ce se înmagazinează în legăturile macroergice ale moleculelor
de ATP, energie ce va fi utilizată în diferite procese vitale (efort fizic şi
intelectual, procese de biosinteză etc.).
c) Rolul reglator este
îndeplinit de o serie de hormoni cu structură polipeptidică (hormonii reglatori
ai hipotalamusului, ai hipofizei, hormonii pancreasului, hormonii
paratiroidieni, ai timusului şi cei gastrointestinali).
d) Rolul de apărare este
îndeplinit de proteinele specifice din clasa imunoglobulinelor (anticorpi) care
prezintă proprietăţi speciale de a interacţiona cu proteinele străine
(antigene) în procesul complex de apărare a organismului faţă de agenţii
patogeni din mediul extern.
e) Rolul de transport al
proteinelor se referă atât la transportul activ prin membranele biologice care
se efectuează cu consum energetic, contra gradientului de concentraţie al metabolitului
transportat, cât şi la transportul specific al unor metaboliţi sau elemente
absolut necesare vieţii. În acest din urmă caz, un exemplu concludent îl
reprezintă hemoglobina al cărui rol biologic constă în transportul oxigenului
de la plămani la nivelul tuturor organelor şi ţesuturilor şi a dioxidului de
carbon pe calea inversă.
f) Rol în contracţia musculară.
Procesul contracţiei musculare, care stă la baza efortului fizic, este un
proces fiziologic şi biochimic complex realizat prin consum energetic (când se utilizează
energia înmagazinată în legăturile macroergice ale moleculelor de ATP) de către
o serie de proteine specifice –
actina şi miozina –
ce formează un complex proteic cuaternar cunoscut sub numele de complexul
acto-miozinic.
g) Rolul catalitic este
îndeplinit de către enzime care sunt, fără excepţie, substanţe proteice.
În afara funcţiilor enumerate mai sus,
proteinele reprezintă instrumentul molecular al expresiei informaţiei genetice
conţinute în acidul deoxiribonucleic din cromozomi. De aceea, proteinele sunt
componente structurale şi funcţionale intim legate de procesele vieţii, procese
ce nu pot fi concepute în lipsa substanţelor proteice.
Prin
hidroliza proteinelor se obţin compuşi cu greutate moleculara mică numiți aminoacizi. În alcătuirea moleculelor
proteice, aminoacizii se unesc prin legături amidice numite legături peptidice, care se realizează
prin eliminarea unei molecule de apă între gruparea carboxil a unui aminoacid şi
gruparea amino a aminoacidului următor.
Clasificarea
generală a protidelor (produși macromoleculari ce au ca unitate structurală fundamentală
aminoacizii):
Protide
|
Monoprotide (aminoacizi)
|
|||
Poliprotide
|
inferioare
|
peptide+polipeptide
|
||
superioare
|
proteine simple
(holoproteine)
|
globulare
|
||
fibrilare
|
||||
proteine complexe
(heteroproteine)
|
fosfoproteine
|
|||
glicoproteine
|
||||
lipoproteine
|
||||
metaloproteine
|
||||
cromoproteine
|
||||
nucleoproteine
|
AMINOACIZII
¨
Definiție: Aminoacizii ( acizii
aminici) sunt compuși cu greutate moleculară mică care conțin în molecula lor
cel puțin o grupare aminică (-NH2) și o grupare carboxilică (-COOH),
legate de același atom de carbon ( C α ).
Aminoacizii
naturali au formula generală:
ei
sunt α-aminoacizi. Se notează cu α atomul de C din imediata vecinătate a
grupării carboxil.
Radicalul ”R” poate avea caracter alifatic, aromatic sau heterociclic; el
poate fi un radical hidrocarbonat sau poate să conțină diferite grupări
funcționale:
‒OH,
‒SH, ‒S-CH3
În
structura proteinelor intră 20 aminoacizi=aminoacizi proteinogeni, specificați
prin codul genetic, prezenți în toate organismele vii, de la cele mai simple
până la om (glicina, alanina, valina, leucina, izoleucina, fenilalanina,
prolina, histidină, triptofan, serina, treonina, tirozina, cisteina, metionina,
acid aspartic, asparagină, acid glutamic, glutamină, lizina, arginina) și
câțiva ce rezultă, de fapt, prin modificări chimice ale acestora (de ex.
hidroxilizina, hidroxiprolina).
¨ Nomenclatură:
Aminoacizii se denumesc adăugînd prefixul amino- la numele acidului,
indicându-se și poziția atomului de C la care este legată gruparea amino. Aminoacizii
au și denumiri speciale, uzuale: tirozină, triptofan, prolină, etc
¨ Clasificarea aminoacizilor (AA):
a) după structura chimică:
ü AA aciclici
(alifatici)®cei
la care grupările –COOH și –NH2 sunt legate la o structură liniară
ü AA ciclici® cei la care grupările –COOH și –NH2
sunt legate la o structură ciclică:
·
homeociclici
(aromatici)
·
heterociclici
În cadrul
acestor grupe, în funcţie de natura radicalului, aminoacizii se clasifică in 7 grupe:
1. Acizi monoamino-monocarboxilici.
Din această clasă fac parte 5 aminoacizi proteinogeni cu catenă normală sau
ramificată: glicina (glicocolul), alanina, valina, leucina şi izoleucina:
2. Hidroxiaminoacizii sunt
aminoacizi ce conţin în molecula lor, în afara grupelor –NH2
şi –COOH
şi o grupare alcoolică. Dintre aminoacizii proteinogeni, în această grupă intră
serina
şi treonina:
3. Tioaminoacizii (aminoacizii
cu sulf) conţin în molecula lor o grupare sulfhidril (–SH),
alături de grupările amino şi carboxil. Dintre aminoacizii proteinogeni, în
această grupă intră cisteina şi metionina:
4. Acizii monoamino-dicarboxilici conţin
în molecula lor o grupare amino şi două grupări carboxil şi au caracter acid.
Din această clasă fac parte acizii glutamic şi aspartic. În
structura majorităţii proteinelor naturale se întalnesc şi amidele acestora (glutamina şi respectiv asparagina).
5. Acizii diamino-monocarboxilici,
conţin în moleculă două grupări amino şi au caracter bazic. Ei intră în cantităţi
mari în structura proteinelor bazice (de exemplu histonele şi protaminele), iar
în cazul multor enzime bicomponente au rolul de a lega cofactorul enzimatic de
apoenzimă prin legături puternice, covalente. De exemplu lizina, prin gruparea sa
aminică din poziţia ε
poate lega cofactori de tipul biotinei, acidului lipoic,
acidului folic etc.:
6. Aminoacizii aromatici conţin
în molecula lor un nucleu benzenic. Dintre aminoacizii proteinogeni, din această
clasă fac parte fenilalanina şi tirozina, aceasta din urmă putând fi
considerată ca un derivat al fenilalaninei (p–hidroxi-fenilalanina):
7. Aminoacizii heterociclici conţin
în molecula lor un heterociclu care este de regulă pentaatomic (indolic, imidazolic
sau pirolic). Din această grupă fac parte 4 aminoacizi proteinogeni triptofanul,
histidina, prolina şi hidroxiprolina:
Înafară
de aminoacizii proteinogeni descrişi mai sus, care stau la baza structurii
catenelor polipeptidice ale proteinelor native, în natură se întâlnesc şi alţi
aminoacizi, atât sub formă liberă cât şi în structura unor compuşi biologic
activi. Unii dintre ei îndeplinesc funcţii biochimice şi fiziologice
importante, alţii reprezintă produşi intermediari în unele căi metabolice sau
sunt precursori în biosinteza unor substanţe biologic active.
Acidul γ–amino-butiric (GABA)
este un important mediator chimic în sistemul nervos şi se formează în organism
prin decarboxilarea enzimatică a acidului glutamic:
El îndeplineşte
diferite funcţii printre care, cea mai importantă este cea de mediator chimic de
blocare a sinapselor.
Ornitina este un
aminoacid cu caracter bazic (din clasa acizilor diamino-monocarboxilici) întâlnit
în organismele mamiferelor ca produs intermediar al ciclului ureogenetic
(ciclul Krebs–Henseleit).
Sub formă liberă se întâlneşte numai la unele plante:
Citrulina este un
intermediar al ciclului ureogenetic:
β–Alanina
intră în structura unor substanţe biologic active de
mare importanţă cum ar fi acidul pantotenic. Intră de asemenea în structura
carnozinei şi anserinei, dipeptide izolate din ţesutul muscular al mamiferelor:
Dihidroxifenilalanina
(DOPA) apare ca intermediar în biosinteza
hormonilor medulosuprarenali, precum și în formarea pigmenților melaninici care
au rol în pigmentarea pielii:
b)
din punct de vedere al rolului
biologic:
ü AA esențiali
(indispensabili)®sunt
absolut necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală a organismului animal;
nu pot fi sintetizați de organism și trebuie să fie furnizați prin alimentație:
valina,
leucina, izoleucina, treonina, metionina, lizina, fenilalanina, triptofan
ü AA neesențiali®pot fi sintetizați de organismul animal,
deci pot lipsi din alimentație: glicina,
alanina, serina, cisteina, acidul aspartic, acidul glutamic, arginina,
tirozina, prolina, hidroxiprolina, histidina.
¨ Proprietățile fizice ale aminoacizilor
a) Sunt substanțe optic active® cu excepţia
glicinei, toţi aminoacizii conţin cel puțin un atom de carbon asimetric (are 4
substituienți diferiți), motiv pentru care prezintă activitate optică
(capacitatea de a roti planul luminii polarizate); la pH = 7 unii sunt
dextrogiri (+), iar alţii sunt levogiri (-). Cu toate acestea ei aparţin seriei
L deoarece au configuraţia L- glicerinaldehidei:
Cu unele excepţii, aminoacizii naturali aparţin seriei
L deoarece organismele vii nu sintetizează enzimele necesare metabolizării D-aminoacizilor.
Cu toate acestea, în natură există aminoacizi aparţinand şi seriei D în
structura unor antibiotice, în structura componenţilor pereţilor celulari ai
unor bacterii, în celulele canceroase etc
b) Aminoacizii sunt substanţe cristaline, solubile în
apă, puţin solubile în solvenţi organici, au gust dulce; sunt substanțe cu
puncte de topire de peste 2000 C.
c) Au caracter amfoter® în soluţii
apoase ei se găsesc sub formă de ioni bipolari:
Când un astfel de ion se dizolvă în apă, el poate acţiona
fie ca un acid (donor de protoni), fie ca o bază (acceptor de protoni):
Ca un acid: H3N+-CH(R)-COO-
« H+
+ H2N-CH(R)- COO-
Ca o baza: H3N+-CH(R)-COO- + H+ « H3N+-CH(R)-COOH
Substanţele care au astfel de proprietăţi se numesc amfotere
sau amfoliţi. În reacție cu acizii se comportă ca baze (acceptă
protoni), iar în reacție cu bazele se manifestă ca acizi (cedează protoni).
Existența ionului bipolar explică utilizarea soluţiilor
de aminoacizi drept soluţii tampon. Dacă la soluţia unui aminoacid se adaugă un
acid tare, protonii săi vor fi neutralizaţi de grupările carboxil ale
aminoacidului, iar dacă se adaugă o baza tare, grupările hidroxil vor fi
neutralizate de grupările –NH3+, astfel
încât pH-ul soluţiei nu se modifică.
d) Toți aminoacizii izolați din proteine absorb slab
radiațiile din domeniul ultraviolet (220 nm). Triptofanul, tirozina şi
fenilalanina, datorită nucleului aromatic, dau absorbţie specifică la 280 nm,
proprietate ce stă la baza dozajului spectrofotometric al proteinelor (ce permite dozarea conținutului
proteic al unei soluții).
¨ Proprietățile chimice ale aminoacizilor
Aminoacizii
prezintă proprietăți chimice conferite de
prezența separată a grupărilor funcționale caracteristice acestor compuși, -NH2
și –COOH, precum și de interacțiunea sau prezența lor concomitentă în moleculă.
Există și unele proprietăți chimice conferite de natura radicalului R.
Astfel, multe reacții chimice sunt
comune pentru toți aminoacizii și frecvent utilizate pentru determinări
calitative și cantitative ale acestora în diferite extracte, hidrolizate și în
lichidele biologice (sânge, plasmă, lichid cefalo-rahidian, urină, hidrolizate
proteice).
1.
Decarboxilarea®sub acțiunea
unor enzime specifice (decarboxilaze) aminoacizii din organism se
decarboxilează (pierd gruparea carboxil sub formă de CO2) și se transformă în amine.
În urma decarboxilărilor ce au loc
în celulele vii rezultă amine cu roluri fiziologice și farmacologice
importante, de unde și denumirea de amine
biogene ce le este atribuită:
Localizarea și rolul unor amine
|
||
Aminoacid
|
Amină
|
Localizare sau rol
|
cisteina
|
mercaptoetilamina
|
în coenzima A
|
histidină
|
histamina
|
acțiune hipotensivă
|
dihidroxifenilalanina
|
dopamina
|
precursor al adrenalinei
|
serina
|
etanolamina
|
în fosfatide
|
5-hidroxitriptofan
|
serotonina
|
hormon tisular, vasoconstrictor
|
2.
Reacţia cu acidul azotos, din care rezulta hidroxiacizi (reacţie
utilizată pentru dozarea aminoacizilor prin metoda van Slyke). Azotul molecular
pus în libertate se măsoară volumetric astfel putându-se determina cantitatea
de aminoacizi care a reacționat.
3.
Reacţia de alchilare – atomii de H
de la gruparea amino pot fi înlocuiţi cu radicali alchil (de obicei metil), cu
formare de betaine (compuşi în care atomul de azot este cuaternar):
Betaina glicocolului este un important donor de grupare
metil în organism.
4. Reacţia de acilare® în prezenta acizilor carboxilici, a
anhidridelor sau a clorurilor acide gruparea amino poate fi acilată. De la
glicocol, prin acilare la nivel hepatic se obţine acidul hipuric, compus ce
reprezintă forma de eliminare a acidului benzoic din organism.
5. Formarea legăturii peptidice (amidice)® 2 AA se
unesc prin eliminarea unei molecule de apă între gruparea aminică a unui
aminoacid și gruparea carboxil a altui aminoacid, rezultând o dipeptidă.
6. Dezaminarea®proprietatea
AA de a pierde gruparea aminică sub acțiunea unor enzime specifice
(dezaminaze), formându-se acizi (cetoacizi, hidroxiacizi) și amoniac.
a. dezaminarea oxidativă®cetoacizi
b. dezaminarea hidrolitică®hidroxiacizi
7. Transaminarea®reacție
enzimatică (catalizată de enzime specifice= transaminaze) prin care are loc
transferul reversibil al grupării aminice a unui AA către un α-cetoacid; nu se
eliberează amoniac.
Este o reacție importantă atât pentru formarea
aminoacizilor, cât și pentru transformările acestora. Transaminazele sunt
universal răspândite, găsindu-se la bacterii, plante și animale.
8. Reacții de culoare (pentru
identificarea și dozarea AA):
ü în prezența
ninhidrinei, la cald, în soluții apoase, AA dau culoare violet (excepție fac
prolina și hidroxiprolina care dau compuși galbeni).
ü reacţia
Sakaguchi – specifică
pentru arginina care în prezenţa a –naftolului
dă o coloraţie roşie;
ü reacţia cu
nitroprusiat – specifică
cisteinei cu care dă o coloraţie roşie;
ü reacţia
Pauli (soluţie alcalină de acid sulfanilic diazotat) – reactivul dă o coloraţie roşie cu
histidina şi tirozina;
ü reacţia
Folin – Ciocâlteu
(acid fosfomolibdowolframic) – specifică
pentru tirozina care dă o culoare roșie;
ü reacţia
xantoproteică – prin
fierbere cu acid azotic concentrat, aminoacizii ciclici dau o coloraţie galbenă
care trece în portocaliu la adăugarea de baze.
PEPTIDELE
Peptidele=sunt substanțe naturale
(sau sintetice) constituite dintr-un număr restrâns de aminoacizi care se
condensează intermolecular la nivelul grupării α-carboxil a unui aminoacid și a
grupării α-aminică a altui aminoacid, cu formarea legăturii peptidice
(-CO-NH-):
Peptidele pot fi obținute din proteine prin hidroliză
parțială (chimică sau enzimatică).
¨ Clasificarea peptidelor:
a) în funcţie de numărul resturilor de aminoacizi ce
intră în structura lor, peptidele se clasifică în două mari grupe:
ü oligopeptide
(ce conţin in moleculă 2 – 10 resturi
de aminoacizi):
– dipeptide;
– tripeptide;
– tetrapeptide
ü polipeptide (ce conțin în moleculă între10-100 resturi de aminoacizi)
Polipeptidele
care conţin mai mult de 100 de resturi de aminoacizi în moleculă poartă numele
de proteine.
b) în funcție de structura lor diferită:
ü
peptide
liniare®avînd o
grupare -NH2 liberă la una dintre extremități și o grupare –COOH
liberă la cealaltă;
ü
peptide
ramificate
ü
peptide
ciclice®care nu au
nici extremitate N-terminală, nici extremitate C-terminală
Nomenclatura
peptidelor se face indicând numele aminoacizilor in ordinea in
care se găsesc in moleculă, incepand cu aminoacidul care conţine gruparea amino
terminală liberă. Denumirile aminoacizilor vor căpăta terminaţia “il”, cu excepţia ultimului care conţine
gruparea carboxil-terminală liberă.
De exemplu peptidul cu secvenţa Ser-Gly-Tyr-Ala se va citi seril-glicil-tirozil-alanină.
¨ Proprietățile fizice și chimice ale
peptidelor
1.
proprietăți fizice
Peptidele sunt substanțe solide și cristaline;
peptidele cu greutate moleculară mică sunt solubile în apă și insolubile în
solvenți organici (alcool absolut).
Peptidele manifestă un caracter amfoter (ca și AA),
deoarece au în moleculă cel puțin o grupare carboxilică și una aminică, dând
săruri solubile cu acizii și bazele. Soluțiile oligopeptidelor nu coagulează
sub acțiunea căldurii.
Atât peptidele, cât și polipeptidele prezintă
activitate optică.
2.
proprietăți chimice
a. Polipeptidele superioare dau reacții de culoare
asemănătoare proteinelor. Peptidele alcătuite din cel puțin 3 AA reacționează
cu săruri de Cu, în mediu alcalin, producând o colorație albastră-violetă
(reacția biuretului).
b. Toate peptidele hidrolizează în mediu acid, bazic
sau sub acțiunea unor enzime proteolitice=peptidaze. Prin hidroliză totală dau
naștere la AA din care sunt alcătuite.
¨ Peptide cu importanță biologică
În produsele finale de degradare a proteinelor și în
lichidele biologice, ca de exemplu în seva plantelor, în sânge și în tesutul
animal, ca și în bacterii și ciuperci, apar unele peptide în amestec cu AA.
Aceste peptide naturale-componente structurale ale țesuturilor-au mare
însemnătate biologică deoarece prezintă fie acțiuni hormonale (insulina,
ocitocina, vasopresina), fie acțiuni toxice (faloidina), fie acțiuni
antibiotice (gramicidina, tirocidinele, bacitracinele), fie acțiuni
farmacodinamice de natură alcaloidă (ergotoxinele).
Carnozina şi anserina
sunt
dipeptide care se găsesc in ţesutul muscular al
vertebratelor unde funcţionează ca sisteme tampon, stabilizează activitatea
unor enzime, influenţează diferite procese biochimice din muşchi etc.
Glutationul este o
tripeptidă răspandită in majoritatea ţesuturilor animale şi vegetale. Glutationul
se găseşte în organism în formă redusă (GSH) şi sub formă oxidată (GSSG). Deoarece
el poate trece reversibil din forma redusă în forma oxidată sub acţiunea
glutation-reductazei, această peptidă joacă un rol extrem de important în
procesele de oxidare biologică, participând la respirația țesuturilor.
Angiotensina I și angiotensina II sunt
oligopeptide prezente în sânge și au ca efect creșterea presiunii sangvine.
Angiotensina I rezultă prin scindarea hidrolitică a α-globulinei din sânge sub
acțiunea reninei- o enzimă elaborată de rinichi. Angiotensina II rezultă din
angiotensina I.
Hormoni peptidici. Există o
serie de hormoni cu structură polipeptidică: insulina, glucagonul, ocitocina,
vasopresina şi corticotropina.
Peptide cu acţiune antibacteriană.
Penicilinele, tirocidinele (A,B), gramicidinele (A,B,C), bacitracinele şi
polimixinele au o structură polipeptidică. Penicilinele sunt polipeptide
atipice care conţin acid 6-amino-penicilanic pe molecula căruia sunt grefaţi
diverşi radicali. Cand radicalul este C6H5-CH2- compusul se numeşte
benzil-penicilina (penicilina G).
Niciun comentariu:
Comentariile noi nu sunt permise.