Te simti obosit mereu ?

Te simti obosit mereu ?
Afla de ce esti obosit...

Regimul alimentar recomandat pacientilor cu hepatita

Regimul alimentar recomandat pacientilor cu hepatita





Regimul alimentar recomandat pacientilor cu hepatita
-alimente recomandate hepatitaHepatita virala este o afectiune a ficatului provocata de virusii A, B, C, D si E, care distrug celulele hepatice, fapt ce conduce la degradarea functiilor ficatului.
Hepatita de tip A este cauzata, in general, de igiena precara a mainilor si a alimentatiei si poate fi prevenita prin vaccin. Tipurile de hepatita B si C sunt afectiuni virale si infectioase, care se transmit in special prin sangele unei persoane infectate.
Este important de retinut faptul ca virusul hepatitei de tip B este de 10 ori mai infectios decat HIV. In acest caz, e foarte important sa stiti care este regimul alimentar in hepatita B pentru a mentine echilibrata starea de sanatate si pentru a evita complicatiile ulterioare.
Hepatita de tip D se dezvolta doar in prezenta virusului hepatitei B, in timp ce hepatita de tip E este cauzata de infectia cu virusul heptic E.
Indiferent de tipul virusului care determina aparitia hepatitei, pentru protejarea functiilor hepatice, dar si pentru sustinerea recuperarii organismului, este necesar ca bolnavii de hepatita sa respecte un anumit regim alimentar. Acesta consta in alimente recomandate si alimente interzise cu desavarsire pacientilor cu afectiuni hepatice.
Regimul in hepatita – alimente recomandate
Din regimul alimentar al oricarui bolnav de hepatita nu trebuie sa lipseasca:
Fructe proaspete, bogate in vitamine si antioxidanti (in special citrice, fructe de padure, mere). Fructele cu un continut mare de zahar, precum strugurii sau bananele trebuie consumate cu moderatie. De asemenea, pentru evitarea balonarilor, toate fructele trebuie consumate inainte de masa, nu dupa, pe post de desert.



Legume verzi si gatite in aburi. Cu cat afectiunea este mai grava, cu atat trebuie sa fie mai mare consumul de legume proaspete, in special radacinoase si legume cu frunze verzi: sfecla rosie, morcovi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, salata, patrunjel, spanac. Alaturi de acestea, mai pot fi consummate, in functie de sezon, urmatoarele legume: castraveti, rosii, dovlecei, conopida. Atat varza alba, cat si varza rosie sunt recomandate




, insa cu moderatie, deoarece provoaca balonari.
Cereale integrale. Indiferent de forma in care sunt consummate (paine, musli, fulgi, tarate) cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al bolnavului de hepatita. Acestea asigura un aport semnificativ de fibre si minerale si mentin echilibrul tractului digestiv.
Carne de pui, curcan si vita. Carnea este o sursa importanta de proteine si minerale, precum fier, potasiu, magneziu si zinc, insa trebuie consumata cu moderatie, astfel incat organismul sa nu fie asaltat de o cantitate prea mare de grasimi si cholesterol. Carnea va fi preparata numai pe gratar sau prin fierbere.
Peste. Bogat in acizi grasi Omega-3, pestele este un aliment recomandat in dieta bolnavilor de hepatita, deoarece reprezinta o sursa importanta de proteine si are un continut scazut de colesterol. Pestele va fi pregatit numai pe gratar sau la cuptor, fara adaos de ulei.
Leguminoasele crude trebuie consummate cu prudenta de catre pacientii cu hepatita, deoarece provoaca balonari si pot crea stari de discomfort biliar. Totusi, organismul are nevoie de aceste alimente, deoarece sunt surse importante de fibre solubile, care sustin procesul de detoxifiere al organismului.
Lapte si derivate ale acestuia. Sunt recomandate lactatele degresate si fara adaosuri de sare sau alte condimente: lapte, iaurt, branza de vaci, cas.
Grasimi sanatoase. Pacientii bolnavi de hepatita au voie sa consume grasimi sanatoase, precum: unt, smantana, ulei de masline sau de porumb, insa in cantitati moderate si numai cu garantia ca sunt proaspete.
Oua – regimul bolnavilor de hepatita permite consumul a maximum doua oua fierte pe saptamana.
Asadar, regimul alimentar recomandat bolnavilor de hepatita nu este foarte restrictiv, nici pretentios sau costisitor. Cu adevarat importante sunt modalitatea de pregatire a alimentelor, precum si prospetimea acestora si orele la care bolnavul isi programeaza mesele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

INFECTIA TRACTULUI URINAR ( ITU )

INFECTIA TRACTULUI URINAR ( ITU )